نکات قابل توجه در مصرف نمک
نمک کمتر،زندگی بهتر
- فشار خون اصلی ترین عامل مرگ ومیر در جهان است.
- نمک اصلی ترین علت افزایش فشار خون است.
- کاهش مصرف نمک مقرون به صرفه ترین راه حل کاهش فشار خون است.
- مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد.
- مصرف نمک در ایران بیش از دو برابر میزان مجاز است.
- مصرف زیاد نمک خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.
- میزان نمک مجاز مصرفی ،کمتراز 5گرم (کمتراز1 قاشق مرباخوری)در روز در افراد کمتراز 50سال است.
- نمک کمتریعنی فشارخون پایین تر وفشارخون پایین تر یعنی کاهش خطر سکته .
- سرسفره به غذا نمک نزنید ونمکدان رااز سفره ومیز غذای تان حذف کنید.
- به جای تنقلات شور،به فرزندان خود،میوه وآجیل خام بدهید.
- به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر میزان نمک (سدیم) توجه کنید.
- برای طعم دادن به غذا،به جای نمک از چاشنی های دیگر مثل سبزی های معطر،سیر وآب لیمو استفاده کنید.
- تا حدامکان ،نمک مصرفی خود را کاهش دهید والبته نمک مصرفی شما باید از نوع تصفیه شده یددار باشد.
- افراد بالای 50سال وبیماران قلبی ومبتلا به فشار خون بالا باید کمتراز 3گرم(نصف قاشق مرباخوری)نمک مصرف کنند.
نمک ید دار تصفیه شده
گرچه مصرف زیاد نمک یکی از مهم ترین عوامل بروز پرفشاری خون و ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی است ولی در حال حاضر مصرف نمک یددار تصفیه شده به میزان مناسب آسان ترین و مطمئن ترین راه پیشگیری از کمبود ید است . گواتر -بزرگی غده تیروئید- شایع ترین عارضه ناشی از کمبود ید می باشد.
نمک ید دار تصفیه شده چه نوع نمکی است؟
نمک به دست آمده از معادن و یا آب دریا دارای ناخالصی های فراوانی مانند شن ، ماسه ، خاک ، گچ و فلزات سنگین مانند سرب ، جیوه و . . . می باشد که سلامتی انسان را به خطر می اندازد .
در نمکهای یددار تصفیه شده این ناخالصی ها از نمک جدا شده و به همین دلیل میزان یدی که به آن اضافه می کنند بهتر و به مدت بیشتری حفظ می گردد.
وجود ناخالصی در نمک تصفیه نشده علاوه بر ایجاد مسمومیت و عوارض نامطلوب موجب کاهش شوری نمک شده و درنتیجه باعث افزایش مصرف نمک می شود.
چگونه از نمک ید دار استفاده کنیم؟
برای پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی ، عروقی و افزایش فشارخون باید مصرف نمک را کاهش داده و به میزان کم از
نمک یددار تصفیه شده استفاده کنیم .
نمک یددار تصفیه شده را نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید و یا رطوبت قرار دهیم زیرا ید خود را از دست می دهد.
بهتر است نمک یددار تصفیه شده در ظروف بدون منفذ پلاستیکی ، چوبی ، سفالی یا شیشه ای رنگی با سرپوش محکم
نگهداری شود. در هنگام خرید نمک به تاریخ مصرف و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و هم چنین عبارت یددار تصفیه شده.بر روی بسته بندی نمک دقت کنید.
روزانه چقدر نمک مصرف کنیم؟
طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک در افراد زیر 50 سال پنج گرم، معادل یک قاشق چایخوری و در افراد بالای50 سال، بیماران قلبی وعروقی و کودکان روزانه کمتر از سه گرم نمک است.
واحد تغذیه 1402